Следете дишането при наднормено тегло

Хората с наднормено тегло страдат от обратния проблем - голяма сънливост. На тях никога не им достига почивката, цял ден се чувстват отпаднали. Причина за това е т.нар. сънна апнея - често спиране на дишането през нощта.

Наред с диетата е необходимо да се направи и специално изследване. Именно то може да диагностицира апнеята. За целта към пациента преди лягане се прикрепят датчици, които отчитат показателите на дишането, сърдечния ритъм и дейността на мозъка. Апаратурата отчита и дали човек се върти често насън и в каква поза спи - по гръб, на една страна или по корем.

Ако се потвърди диагнозата за апнея, трябва веднага да започне лечение. Вече съществува метод за елиминиране на проблема, при който не се налага операция или вземането на таблетки. Осъществява се с малък прибор, който можете да използвате и вкъщи. Преди сън на носа да се слага маска. Тя е свързана с устройство, от което се подава под налягане въздух, обогатен с кислород. Методът отваря дихателните пътища и предотвратява запушването им. Още след първите сеанси сънят се подобрява и дневната умора изчезва.

24часа.бг

Няма коментари: