Кой и защо ходи насън?

Ходенето на сън чсто си има причина, която се нуждае от консултация с лекар и адекватно лечение.

Факт е, че причините, които предизвикват ходенето на сън все още не са съвсем ясни за докторите. Хората, страдащи от това състояние се разхождат спейки. Те нямат спомени за това и не правят това съзнателно. Обикновено това се случва по време на по-дълбоките фази на съня.

Едно от най-уникалните неща за това нарушение на съня е, че има няколко възможни причини. За повечето хора, това състояние се случва когато са още малки деца и след това изчезва като израснат, но то може да се случи и при възрастните.
Във всички случаи, намирането на правилното лечение за това заболяване често започва с разбирането на това защо се случва.

Ходене на сънЕдна от най – вероятните причини според лекарите е генетичната. Всеки е склонен да има това състояние на съня ако само един от роднините му е носител. Ако пък близкият ви е от първа степен роднина, то вероятността да ходите на сън се увеличава 10 пъти.
Доказано е, че много по-често при еднояйчни близнаци се случва, отколкото при всяка друга група. Поради тази причина, лекарите смятат, че генетиката играе роля в нарушението на съня, макар че за сега не е намерен този ген, който е конкретно свързани с това заболяване.
Напрежението и стреса могат да предизвика ума да правя много неща, включително и „кажат” на организма да ходи на сън.

Ходенето на сън може да попречи на добрият сън и това включва фактори:
* Безсънието или лишаването от сън: Тези, които не получават достатъчно сън на регулярна основа е по-вероятно да страдат от това състояние.
* Ежедневният стрес: Стрес у дома, на работното място, или друга психична умора, включително медицински условия (медикаменти), смъртта на любим човек, или финансови затруднения могат да предизвикат сомнамбулизъм, особено ако човек има генетична предразположеност за това.
* Нередовен сън: Тези, които работят нощна смяна, или които не спят по едно и също време през нощта, е по-вероятно да страдат от това състояние.
Ходене на сън * Наркотиците и злоупотребата с алкохол: Тези, които злоупотребяват или са пристрастени към наркотици или алкохол, са по-склонни да развият т. нар. сомнамбулизъм
* Някои медикаменти: Лекарства, които предизвикват по-голяма активност са свързани с нарушението на съня под всякаква форма. В допълнение, тези, които страдат от алергии и са на антихистамини могат „походят” на сън.

Какви здравословни състояния могат да допринесат за ходенето на сън. Докторите са категорични:
* Повишена температура.
* Тези, които страдат от обструктивна сънна апнея.
* Астма.
* Тези, които страдат от патологичен сърдечен ритъм.
* Хора, които страдат от психични заболявания, като например пристъпи на паника, няколко вида личностно разстройство и посттравматично стрес.


бгстафф.нет

Няма коментари: