Храни за по-добър сън

Забелязали ли сте, че след като сте яли определени видове храни заспивате по – лесно? Общо взето ние не заспиваме само защото сме уморени, а защото в тялото ни се случва химична реакция, която ни предразполага да заспим лесно или трудно.

Когато ядем храни, които са висок гликемичен индекс, се освобождава голямо количество захар в кръвта ни. Това кара тялото да реагира с голямо количество инсулин. Инсулинът е този, който ни кара да се чувстваме уморени и сънливи, а не храна. Но това влияе и на теглото ни, което също рефлектира и на съня.

Ако искате да спите по – добре има храни, които могат да ви помогнат в това ваше желание.

Първото нещо, в което трябва да се уверите е, че ядете много сурови зеленчуци през деня, особено зелени. Най-лесният начин, за да можете да направите това е да пиете зеленчуков коктейл всеки ден. Да, това може да звучи малко отвратително, но е изключително вкусно и питателно за тялото ви. Смесете голяма шепа зелени зеленчуци заедно с две парчета от някакъв плод, прибавете малко вода и лед. Пасирайте и пийте за здрав сън и здраво тяло.

Трябва също да се уверите, че получавате правилните мазнини от храната си през деня. Най – подходящите мазнини (и здравословни) можете да си набавите от рибата, кокосовите орехи и авокадото. Те ще намалят кръвната ви захар и ще успокоят сънят ви.

И накрая най – доброто релаксиращо нещо преди сън е една чаша топло прясно мляко.
Топлото мляко съдържа триптофан, който предизвиква организма да освободи естествения хормон на съня – мелатонин.

бфстафф.нет

Няма коментари: