Проблемите със съня за признак на...

На въпросите за причините и вредите от недоспиването отговаря Проф. Иван Миланов, невролог, изпълнителен директор на болница “Св. Наум”.

Около 60-те години едно от най-честите нарушения на съня е при пациенти с мозъчносъдова болест. Тя може да доведе до инсулт. Застрашените често сънуват кошмари. Друго характерно заболяване е Паркинсон. Доколкото знам, без да съм спецалист, при пациенти с високо кръвно и при други заболявания също има нарушения на съня. При жени в менопауза също може да се случи да се събуждат нощем.

Нарушенията на съня се делят на няколко типа - едното се характеризира с трудно заспиване, а другото с трудност за поддържане на съня. Има и качествени промени на съня, специфични разстройства, които се комбинират с двигателна активност. Без да се събужда, пациентът може да направи бурни движения, да удари партньора, да го нарани, но те са доста по-редки. С нарастването на възрастта броят на заболяванията нараства и съответно нарастват и нарушенията на съня.

Лекарска помощ трябва да се потърси максимум след една безсънна седмица. Има един прост начин за регулиране на безсъние в резултат на стрес, който не е хроничен. Ако 1-2 дни човек не може да заспи, съветваме пациентите на третата вечер да опитат цяла вечер да будуват. Така на следващия ден се връщат към нормалния ритъм. Ако и това не помогне и минава седмица, хубаво е пациентът да се обърне към невролог.

От друга страна, при хората след 60 години нуждата от сън намалява. Ако пациентът е свикнал да си ляга в 22 часа всяка вечер, той почва да се събужда по-рано. Съветваме ги да си лягат по-късничко, това понякога помага. Една от функциите на съня е да преработва събраните през деня впечатления. С възрастта информацията, която човек усвоява, намалява. Един човек на 20 г. усвоява нови умения, учи се от живота наоколо. Затова му е нужно повече време да спи, а при пенсионерите тази потребност намалява.

24часа.бг

Няма коментари: