"Спящата красавица" живее в Лондон

Тази история ни кара да се замислим дали приказките са просто измислици или всеки приказен герой си има прототип - образ от действителността, който макар и пресилен е персонаж от действителността.

15-годишна англичанка внезапно заболяла от рядка сънна болест, заради което я наричат "спящата красавица". Луиза Бол спи по две седмици, без да се пробужда, пише лондонският "Дейли мейл".

Тя пропуска изпити в училище, уроци в школата по танци, а веднъж дори проспала цялата си ваканция. Лекарите установили у нея т. нар. синдром на Клайн-Левин, известен още като болестта на спящата красавица. Луиза изпаднала в това състояние през октомври 2008 г. след остра простудна инфекция.

После се оказало, че това било прелюдия към "голямото спане". Девойката изглеждала изтощена и нищо не я облекчавало. Тя започнала да заспива в училище и даже бълнувала. Лекар предположил, че има проблем с хормоните. Тя спяла по 22 ч, след което родителите я будели за малко, за да й дадат да яде и да отиде до тоалетната. После пак заспивала.

Точната диагноза била поставена едва през март м.г. Медицината обаче и досега не знае причината за болестта на Клайн-Левин. Според някои предположения синдромът вероятно е свързан с разстройство на функцията на хипоталамуса, който отговаря за апетита и за съня. Среща се главно у млади хора, а при навлизане в зряла възраст изчезва. Лечение няма, макар че в някои случаи лекарите предписват стимуланти, които не позволяват да се заспи. При Луиза обаче не помогнали никакви медикаменти. Тя започнала да спи по 12 дни. Единственото установено досега е кога наближава сънното й състояние - тогава става много раздразнителна.

В момента лекарите пристъпват към нов курс на лечение. Известен оптимизъм вдъхва това, че тя не е изпадала в сънно състояние от 50 дни.

24часа.бг

Няма коментари: