Дишайте, дишайте когато ви мъчи безсъние!

Безсънието трябва да се бори всякакви начини. Предлагаме ви няколко начина, чрез които с правилно дишане да примамите съня:

Сядате на леглото по турски (или като можете) и дишате

-Първо - пълно дишане.

-Второ - алтернативно - редуване на ноздрите.

- Трето
- лека бастрика, тоест дълбоко бързо вдишване и рязко издишване: вдишване/издишване - 3/1.

- Четвърто - ритъм 1.4.2.1 - ако вдишаме за 4 секунди, задържаме 16, издишваме 8, задържаме без въздух 4. Нощем задържането е много по-лесно, защот осме в едно полуспящо състояние - въпреки че не можем да заспим, сме в дълбок алфа ритъм. Това забавя метаболизма и е възможно и по-дълго задържане. Ако през деня е по-трудно да речем да следваш ритъма 7.28.14.7 секунди, то нощем можеш да вдигнеш спокойно дори до 8.32.16.8 секунди или повече.

Това,което става е, че при вдишване и задържане силата се изкачва нагоре, съзнанието контактува с по-фините си области - свръхсъзнанието. При издишване и задържане без въздух, силата слиза надолу - надолу в тялото, както и към старите мозъчни части, което пък корелира с подсъзнанието. Тези движения се усещат реално и осезаемо. Когато човек не може да заспи, това е вследствие на напрежение , насъбрано в главата, което възбужда когнитивните функции и преустановява съня. при дишането това напрежение се раздвижва, енергията циркулира и освобождава главата, като резултатът е, че след 30 мин. дишане, ти се доспива отново. Освен това, дишането се превръща в метод за самопознание, защото не се прави механично, а с осъзнаване. Важно е да се осъзнае самото напрежение, което причинява безсънието - то е самата невротичност. Както и емоцията на тревожност, която това напрежение поражда. Просто съзнанието застава срещу тях - усеща ги в различни области на тялото - в сърцето, главата, стомаха, ръцете икраката - и ги разтопява (но няма борба, а естествено вливане на напрежението в спокойствието на осъзнаването). При дишането - при издишването и задържането без въздух става провокиране на тези усещания, а при вдишването и задържането с въздух протича мощна връзка на съзнанието със свръхсъзнанието, която претопява напрегнатостта, емоциите и бягащите мисли.

При задържането с въздух може да се упражнява мантра или молитва - но най-вече образно визуално - например задържане на образа на Учителя - това събужда благородни чувства и сила в нас. Важно е визуализацията да е лека и естествена, без напрежение - иначе блокира процеса на осъзнаване. Същото се отнася и до броенете по време на дишането - то трябва да е не повече от 5% от вниманието - почти несъзнавано. Най-добре става, когато в стаята има цъкащ часовник. Тези часовници цъкат на една секунда - една малка част от съзнанието ни следва ритъма и бройката, без напрежение, а по-голямата е съсредоточена в процеса на осъзнаване на енергията, психичните движения и връзки, преливането на напрежението и емоциите в осъзнаването, в молитвата (най-добре невербална, а с чувство и визуализация)...

Няма коментари: