Изберете правилния матрак

Сънят може да избяга и ако имате проблеми с гръбнака. При остеохондроза повредените гръбначни дискове се разместват и притискат нервните окончания. Човек често се върти в постелята, а на сутринта е изморен и раздразнителен.

Какво може да се направи? На първо място, изберете правилния матрак. Не трябва да е нито много дебел, нито много тънък. При конкретен проблем с гръбнака се подбира индивидуално еластичността на матрака.

Внимателно трябва да изберете и възглавницата. Добре е да смените тази с пухен пълнеж с ортопедична. Тя е изработена специално според формата на шията и не напряга гръбнака по време на сън. Вече на пазара има и възглавници, които се пълнят със зърнени продукти като ориз например. Те също предпазват шийните прешлени от притискане, а освен това леко масажират врата, което ви отпуска.

При сериозни проблеми с гърба е добре да се обърнете към специалист, който да подбере необходимото обезболяващо. Не си струва сами да решавате какво лекарство да вземете, тъй като някои медикаменти водят до по-неспокоен сън. Така например морфинът и кодеинът могат значително да съкратят фазата на дълбокия сън. В резултат на това човек почти не си почива. Други силни обезболяващи пък премахват фазата, в който сънуваме, а това може да се отрази негативно на здравето и психиката ни.

24часа.бг

Няма коментари: