Нарколепсия

Нарколепсия е област, в която лекарите работят усилено, за да разберат какви причини водят до нея. Причините за нарколепсията все още не са определени с точност, но има редица проучвания и изследователски съоръжения, работещи за по-доброто разбиране на състоянието.

Причините за нарколепсия не са напълно известни. Това е неврологично заболяване. Тези, които страдат са прекалено уморени през деня. Имат неконтролируеми периоди на заспиване през деня. Заспива се без предупреждение и без да можете да го контролирате. Няма прозявки, няма протягания просто заспивате на момента.

Лекарите вярват, че гените могат да са известна причина за нарколепсия. Гените, наследени от родителите могат да доведат до това да сте по склони към нарколепсия. Гените носят информация за продукцията на химикали в мозъка. Тези химикали се използват за контрол на съня и контрол на будния период.

Друга теория за причина на нарколепсия включва дефицит. Някои учени смятат, че дефицит в производството на hypocretin може да предизвиква тези внезапни заспивания. Това е химикал, който се произвежда от мозъка и контролира моделите на съня.
Друга потенциална причина е аномалия в структурата на определени части на мозъка. Тези нарушения могат да допринесат за липсата на регулиране на REM съня, част от цикъла на съня.

Причините за нарколепсияМоже би най-вероятната причина за нарколепсия е комбинация от фактори, включително и на тези, изброени тук. Условието е сто процента неврологично, което означава, че произтича от мозъка. Това е дисфункция в химията на мозъка и по някакъв начин причинява REM нарушения.

При нормални хора, тялото се движи през пет етапа на съня. Този цикъл включва различните нива на съня, в който мозъчните вълни са работещи в различни дължини. REM е най-висока степен на интензивния сън.

При здрави хора, цикъл на сън се контролира от различни мозъчни функции, включително хормони и невротрансмитери. За лицата, които са с нарколепсия тези невротрансмитери са нарушени. Те могат да заспя в почти всяко време, без да са способни да направят нищо. Това е равно силно на припадък на външен вид.

Повечето хора я развиват на възраст между 15 и 25, но може да се случи и във всяка възраст. Тъй като състоянието може да дойде по всяко време, е важно да не се участва в опасни дейности и да се шофира.

Консултирайте се с вашия семеен лекар, колкото е възможно по-скоро ако:

* Прекалена сънливост през деня:
Много хора имат усещане за нуждата от следобеден сън, но тези, които са уморени през цялото време, особено след нощния сън, трябва да потърсят помощ.
* Халюцинации:
Те често са интензивни, много истински и могат да бъдат страшни при хора с нарушения на съня. Те могат да бъдат знак на нарколепсия.
* Sleep парализа: Sleep парализата е временна невъзможност за движение или заспиване. Тя се появява след заспиване или веднага след събуждане.

Макар, че причината за нарколепсия не е напълно изяснена, лекарите могат да помогнат. След проучване на съня ви, лекарите ще определят дали имате и други здравни проблеми или нарушения на съня, свързани с вашето състояние. Веднъж поставена диагноза, лекарите могат да намерят подходящо лечение, за да помогнат в подобряването регулацията на съня.


бгстафф.нет

Няма коментари: