За страдащите от безсъние

Нашите съвети за страдащите от безсъние са прости и лесни за изпълнение. Сънят е здраве и не бива да го пренебрегвате!

1. Осигурете си правилна обстановка

Спалнята трябва да успокоява и да ви кара да се чувствате добре. Проветрете преди лягане, за да има достатъчно кислород в помещението. Оптималната температура е 18 градуса. Много хора прегряват спалните си и така смущават съня. Матракът също е важен - не пестете от него. Изберете подходящ за килограмите ви и го сменяйте поне веднъж на 8 години.

2. Елиминирайте стресовите фактори

Такива са шумът, миризмите, светлината, хъркането или мърдането на партньора. Ако той се върти в леглото, спете по-добре на отделни дюшеци. Общият юрган също може да е проблем, ако нощем се водят битки за него. По-добре си вземете отделни завивки. Ако човекът до вас хърка, използвайте запушалки за уши. Те помагат и срещу уличния шум или твърде тънките стени например. Изберете тапите внимателно и изчакайте няколко дни, преди да решите, че не можете да спите с тях - трябва да им свикнете. Другото предимство на тапите за уши е, че с тях след известно време ще давате сигнал на тялото си - щом са в ушите ви, значи трябва да се спи.

3. Не се хранете обилно преди сън

Тежкото и обилно ядене пречи сериозно на съня. С пълен стомах се заспива трудно и се сънуват кошмари. Затова се хранете няколко часа преди лягане, при това леко. Напитки, съдържащи кофеин, също трябва да се избягват. Алкохолът улеснява заспиването, но пречи на качеството на съня.

4.Овладейте нервите си

Много хора се въртят с часове в леглото, защото се ровят в проблемите от деня. Опитайте се да поставите под контрол това и си мислете за хубави работи. Намерете някоя тема, която ви е приятна, и я превърнете в ритуал - например представяйте си морски вълни, нощно звездно небе или сипещ се сняг... Добър трик е и 10-ина минути преди лягане да запишете всички проблеми и мисли, които ви тревожат, и да поставите листа в чекмеджето. Така да се каже, психохигиена - внушете си, че така измивате проблемите за през нощта. Ако не ви се пише, представете си вана, пълна с вашите проблеми, и извадете мислено запушалката. Проследете как проблемите се оттичат през канала.

5. Надхитрете се сам

Прозявайте се! Така тялото се подготвя за сън. Ако не можете, прокарайте върха на езика по небцето напред назад - това провокира прозявка. Погрижете се краката ви да са топли - студените крака са враг на съня. Пробвайте с чаша топло мляко.

6. Не се насилвайте

Ако нищо не помага да заспите, станете. Не се въртете в кревата повече от 20 минути. Почетете малко, разходете се, нарисувайте нещо. Телевизията е враг на съня, защото възбужда мозъка. Не прибягвайте обаче до сънотворни - рискът да не можете повече да заспите без тях е огромен.

Важно за съня е да знаете и че с течение на годините навиците и нуждите се променят, така че трябва винаги да ги напасвате. До тръгването на училище за повечето деца е нормално спането на обяд, след това тялото се напасва към 24-часов ритъм на работа.

Нуждата от сиеста на обяд се появява наново след пубертета, но повечето хора вече работят и не могат да си го позволят. Затова и за голяма част от човечеството е обречено на борба с желанието за обеден сън. Айнщайн, Карл Велики и Уинстън Чърчил са си полягвали на обяд. Това правят и доста хора в южните страни. За да не изостават останалите жители на планетата, учени разработиха метода Power Napping.

Между 10 и 30 минути отпускане помагат за по-добрата работоспособност. Ако няма как да положите глава на клавиатурата пред колегите си, опитайте в обедната пауза да отделите 15 минути за почивка в тихо кътче. Отпуснете се и блуждайте с мисли в хубави спомени или намерения за ваканция. Откъснете се за кратко от проблемите на работното място.

24часа.бг

Няма коментари: