Чучулига ли си или сова?

Близо една трета от живота ни минава в сън. Спането е необходимо, за да си отпочине организмът ни. Ала спим ли добре?

Една трета от възрастните в съвременното общество имат проблеми със съня, твърдят учените. И това се отразява сериозно на здравето им.

Освен че са непрекъснато уморени и лесно раздразними, хората, които не спят добре, не могат да се концентрират на работното си място или по време на шофиране. Ако безсънието продължава с години, от това страда сърцето.

Много от трудностите при заспиване могат да се преодолеят с няколко прости хватки или с помощта на лекар. На първо място е важно да знаем, че хората действително се делят на сови и чучулиги - тоест такива, които са във форма до късно през нощта и си поспиват сутрин, и такива, които стават с изгрева и лягат рано-рано. Затова е препоръчително първо всеки да се определи към кой тип спада и после да си направи най-подходящия за него режим.

Добре е да се знае и че промените в ежедневието или околната среда също водят до безсъние. Затова се наблюдавайте известно време и преценете кои фактори са важни за съня ви и кои ви смущават.

Най-важното е да не променяте непрекъснато навиците си - ако се налага да ставате рано, можете да свикнете и с това, стига да ставате винаги в един и същи час. Дори и през уикенда не се лъжете да си отспивате, така само обърквате ритъма си и вместо да си починете, си докарвате безсъние. Поспете час-два повече, но не прекалявайте. Основното правило е, че сънят трябва да е добър, а не дълъг.

Много хора превръщат живота си в ад, само защото са убедени, че трябва да спят поне 7 часа, за да са отпочинали. Така те сами си внушават умора, макар че организмът им всъщност се справя добре и с 6 часа сън. Ако след 5 или 6 часа сте буден и бодър, то не се мъчете. Изчакайте няколко минути, за да се събудите съвсем, и ставайте!

Ако обаче вечерта сте заспали късно и сте се будили многократно през нощта, а на сутринта имате желанието просто да се скриете под завивките, значи не сте си отспали.

Сериозни проблеми със съня имате, ако:

- Спите по-малко от 4 или повече от 14 часа на ден

- Проблемите ви продължават повече от 4 седмици

- Имате нужда от повече от 30 минути, за да заспите

Ако проблемите не отминат с някой от следващите съвети, потърсете помощта на лекар. Смущенията в спането могат да бъдат на психическа основа, но често са и знак за физическа болест:

24часа.бг

Няма коментари: