Какво е то - Сомнамбулизъм?


За сомнамбулизма знаем предимно от страшните филми и историите разказвани в късна доба. Самата дума вещае нещо нередно и мистично. Трябва да се знае, че това е заболяване, което има своите прояви, признаци и лечение. Сомнамбулизъм, или иначе казано ходене на сън, е разстройство на съня, конкретните причини за което все още се търсят. Известно е обаче, че то не се дължи на психологическо заболяване и може да се прояви както при деца, така и при възрастни.

Сомнамбулизъм само ходене на сън ли е?
Да наблюдавате човек в момент на сомнамбулизъм може да се окаже доста страшничко – той се движи и изглежда като буден, може просто да се изправи и да седне в леглото с празен поглед, втренчен напред, а може и да върши дейности, които са обичайни за ежедневието му, включително да излезе от дома си и да се опита да шофира. Но при всички случаи човек в състояние на сомнамбулизъм е изпаднал в дълбок сън, който не трябва да бъде рязко прекъсван. Ходенето на сън обикновено продължава много кратко и не оставя спомени в съзнанието, а само дезориентация и объркване в случай, че човекът бъде събуден.

Характеристика на сомнамбулизъм (ходене на сън)

Терминът „сомнамбулизъм” произлиза от латинските думи за „спане” (somnus) и „вървене” (ambulus). Най-често хората отъждествяват понятията „сомнамбулизъм” и „ходене на сън”. Истината обаче е, че макар и по-рядко проявени, говоренето на сън, смях и плач в съня и красноречивото жестикулиране също се определят като проява на сомнамбулизъм. А един отличен пример за сомнамбулизъм може да бъде намерен в шедьовъра на Шекспир „Макбет” (пето действие, първа сцена), което показва, че обществото се е сблъскало с този проблем още преди векове.

Според медицинските проучвания ходенето на сън има пряка връзка с мозъка, който излъчва електромагнитни вълни към различни точки в главата. Въз основа на тези вълни е установено, че сънят има 5 етапа, които заедно оформят един цикъл.

При последния етап сънят е най-дълбок и именно тогава възниква сомнамбулизмът. Този етап е познат още като „движение на бързото око” - характеризира се с трептене на клепачите, породено от ярки сънища, а събуждането става много трудно.

Всеки сънен цикъл продължава около 90 – 100 мин. и се повтаря няколко пъти през нощта. Така до сутринта човек преживява около 4 – 5 пълни цикъла.

Проявата на сомнамбулизъм се случва обикновено в края на първия или втория сънен цикъл, което означава скоро след заспиването. Понякога обаче е възможно да се наблюдава ходене на сън и в сутрешните часове, по време на „движението на бързото око”.


розали.ком

Няма коментари: