Поспивайте на работа - това е полезно!

Съвсем възможно е работодателите да се ужасят от изказването, че да се спи на работното място е необходимост, но е доказано, че сънят на работното място повишава работоспособността! Това установиха американски учени. В САЩ практиката на кратката сиеста на работното място вече набира популярност в много корпорации, но все пак не всички офис-мениджъри се радват на перспективата, сътрудниците им да дремят на работното място.

Сега любителите на кратката дрямка на работа, се сдобиха с аргументи в своя защита. Ако сънят ви обори на работното място, а босът ви хване на “местопрестъплението”, няма от какво да се притеснявате. Просто му обяснете, че така изостряте умствените си способности и повишавата работоспособността си, пише британският ежедневник The Daily Mail.

Доказателства в полза на това твърдение представиха щатски учени, които първи успяха да установят, че краткият сън през деня укрепва паметта и улеснява спомнянето на важни факти. Проф. д-р Матю Тъкър (Dr Matthew Tucker), ръководител на изследователския екип, признава, че тази идея често била приемана скептично или отхвърляна. “Времето, прекарано в кратка дневна дрямка, обикновено се счита за непродуктивно, в условия при които се изисква острота на ума и значително натоварване на паметта”, посочва специалистът.

Професорът и колегите му от Лабораторията по съня в Университета на Ню Йорк, решили да оборят чрез изследвания това схващане. Те насочили усилията си към влиянието, което оказва краткия сън върху процеса на спомняне на фактите.

Изследването било проведено с помощта на групи студенти, които били помолени да заучат няколко двойки думи, напр. “часовник-ръце” и т. н. Доброволците трябвало и да запомнят добре огледалното изображение на сложна схема, която впоследствие да послужи за проверка на възможностите им за запаметяване на действия. След това едната група била отделена в звукоизолирана стая за час около час сладка дрямка, където студентите поспали средно около 47 минути.

кариерист.ком

Няма коментари: