15 препоръки за справяне с безсънието

Предлагаме Ви 15 препоръки, които ще Ви помогнат да се справите с безсънието и да подобрите здравето и начина си на живот.

1. Стимулация на ретината – Всеки ден излизайте на слънчева светлина за по 15 минути, за да стимулирате ретините на очите си. Това ударно излагане на слънце може да ви помогне да възстановите естествения денонощен цикъл на тялото. Не е добра идея да гледате директно в слънцето, но е препоръчително да се намирате на място, където сте изложени на пълната яркост на слънцето.

2. Без дрямки – Избягвайте дрямките през деня. Ако спите през деня, тялото ви може да не е толкова уморено, колкото е нужно, за да заспите през нощта.

3. Прохладна стая – Поддържайте температурата в стаята ви прохладна и комфортна.

4. Събуждащи дейности – Не участвайте в събуждащи дейности, докато сте в леглото – гледане на телевизия, хранене, говорене по телефона, писане на съобщения до приятелите ви или работене на лаптопа. Запомнете, че леглото е традиционно предназначено за сън. Опитвайте се да ограничите дейностите, които правите в леглото, и тялото ви ще започне да асоциира леглото със сънливостта. Четенето в леглото е нещо различно. Четенето може да ви помогне да фокусирате ума си, особено ако това, което четете, е скучно. Запазете трилърите и мистериите за през деня и си изберете скучна книга за вечер в леглото. Четенето в леглото е дългогодишен трик за бързо заспиване.

5. Лягайте си в едно и също време – Няма лесен отговор на проблема да сте много уморени през деня и не достатъчно уморени, когато стане време за спане. Въпреки това, повечето експерти са съгласни, че е от особено значение да си лягате вечер по едно и също време. Ако имате нужда да спите повече, най-добре си легнете по редовното време и станете по-рано. С времето тялото ще се приспособи отново и ще ви даде необходимите часове сън. И все пак внимавайте, когато карате или оперирате с машинарии, когато не сте напълно отпочинали. Ако се чувствате уморени дотолкова, че губите зрителния си фокус, определено не трябва да работите на тежки машини – без значение какви. Когато не спите добре за известен период от време, помолете някой друг да ви вози до работа, ако е възможно или ползвайте градски транспорт.

6. Не правете упражнения – Не правете упражнения в рамките на 3 часа преди да се опитате да заспите, защото повишават сърдечния ритъм. Бавното разтягане от друга страна може да бъде подходящият начин да намалите темпа на тялото си и да се почувствате добре.

7. Не яжте стимулиращи храни – Не яжте стимулиращи храни в рамките на 3 часа преди да се опитате да заспите – хоризонталното лежене възпрепятства храносмилането и може да причини киселини в стомаха. Освен това яденето на храни, богати на мазнини и въглехидрати, може да ви помогне да се почувствате замаяни и да заспите, но хората, които следят калориите, може да се наложи да понесат негативните последствия от този подход към безсънието.

8. Избягвайте стимулантите – Избягвайте всички стимуланти като кофеиновите храни и напитки и никотина в цигарите. Кофеиновите продукти включват кафе, чай, газирани напитки и особено кола. Дори някои аспирини и други лекарства против главоболие често съдържат кофеин! “Енергийните напитки” и някои енергийни храни или хранителни добавки често съдържат голямо количество стимулиращи съставки. Проверете витамините си и другите си хранителни добавки, за да се уверите, че никоя от тях не съдържа стимуланти. За много хора е изненадващо да научат, че дори цигарите могат да са стимуланти, когато сте уморени. Дръжте настрана всички тези продукти, ако искате да спите добре вечер.

9. Избягвайте течностите – Много хора пият прекалено много течности преди да си легнат да спят. Родителите с деца, които нощем се напикават в леглото, са се научили да им спират течностите около 2 часа преди сън като по този начин позволяват на тялото на детето да освободи ненужните течности около 30-60 минути преди да си е легнало. Възрастните имат същия режим на освобождаване на течности както децата. Ако течностите се приемат преди лягане, те създават необходимост от уриниране, която може да събуди човека. Възрастните имат достатъчен контрол над пикочния си мехур, за да стигнат до тоалетната, но пък често не са в състояние да заспят отново. Спрете да пиете течности преди да заспите и вижте дали ще спрете да се събуждате, за да уринирате.

10. Отпуснете се – 90 минути преди да си легнете се отпуснете и не взимайте участие в действия, предизвикващи безпокойство, като проверка на е-мейла или дори гледането на вечерните новини.

11. Записвайте тревогите си – Прекарайте няколко минути преди да си легнете в записване на притесненията и стресиращите неща, които ви тревожат. След това запишете надеждите си или нещата, за които сте благодарни, за да можете да дадете на ума си почивка, докато спите.

12. Успокояваща музика / самохипноза – Слушайте успокояваща музика, бял шум или запис за самохипноза преди да заспите. Такива записи са научно създадени, за да ви помогнат да “рестартирате” мозъка си и да се успокоите. Ако са създадени от изследователи, а не от маркетингови стратези, записите са значително по-ефективни. Само се уверете, че ги купувате от почтени компании, а не от повърхностни търговски компании.

13. Станете, ако не можете да спите – Ако не можете да заспите след 15-20 минути станете от леглото.

14. Избягвайте ярките светлини – Ако се събудите посред нощ и не можете да заспите отново в следващите 30 минути, станете, но избягвайте светлината, доколкото ви е възможно. Светлината само ще стимулира денонощния баланс на мозъка. Избягвайте хипнотични програми, базирани на компютър, точно преди да заспите, поради същата причина. Светлината, излъчвана от монитора е прекомерна. Всяка силна светлина би стимулирала и събудила нервната ви система.

15. Отклонете кошмарите/ лошите мисли – Ако имате кошмар или стресиращи мисли, се фокусирайте върху различен край. Запишете кошмара си или кажете на някой за него, за да спрете непрестанните мисли.


актуално.ком

Няма коментари: