Бронхитът напада хъркачите!

Хората, които хъркат, има по-голям риск да бъдат засегнати от хроничен бронхит, сочат резултатите от южнокорейско изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването е обхванало 4270 души, 52 на сто от които са мъже, а 48 на сто – жени, в университетската болница Ансан в Южна Корея от 2001 г. до 2003 г., като състоянието им било следено веднъж на всеки две години до 2006 г.

Участниците били интервюирани от лекарите, за да се разбере дали са засегнати от хроничен бронхит. Оказало се, че 314 от тях са засегнати от заболяването.

След като взели под внимание възрастта, пушенето и други рискови фактори, изследователите заключили, че за хората, които редовно хъркат, рискът от хроничен бронхит е по-голям, отколкото за нехъркащите.

Онези, които хъркат 6 пъти седмично, имат с 25 на сто по-голям риск от хроничен бронхит в сравнение с хората, които не хъркат.

За тези, които хъркат 7 и повече пъти седмично, рискът от хроничен бронхит пък е с 68 на сто по-голям.

Връзката между хъркането и хроничния бронхит била по-силно изразена сред участниците в изследването, които никога не са пушили и имат наднормено тегло.

Все пак механизмът, свързващ хъркането и хроничния бронхит, остава неизвестен, отбелязват изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.


кариерист.ком

Няма коментари: