Причини и прояви на сомнамбулизма

Причини за сомнамбулизъм

Макар конкретни причини за проявата на сомнамбулизъм още да не са открити, учените са стигнали до някои възможни заключения, направени въз основа както на физиологически, така и на психологически изследвания. Те са разпределили вероятните причини в няколко категории.

* Генетични – по-често сомнамбулизъм се наблюдава при еднояйчните близнаци. Освен това, ако пряк роднина в семейството е сомнамбул, то шансът и детето да го наследи е 10 пъти по-голям.


* Общи – липса на сън, нерегулярен сън, треска, стрес, липса на магнезий в организма, алкохолно отравяне, наркотици, силни медикаменти и стимуланти.

* Физиологически – дължината и дълбочината на отделните етапи на съня, който при децата са по-развити. Освен това при жените бременността и месечният цикъл увеличават възможността за проява на сомнамбулизъм.

Проява на сомнамбулизъм

Сомнамбулизъм може да се наблюдава при хора на всякаква възраст, но най-често се проявява при децата, особено при момчетата. Обикновено се изразява в ставане от леглото, некоординирани движения из стаята и отново лягане. По-рядко ходенето на сън включва по-широк диапазон от действия като обличане, разместване на предмети, говорене и опит за излизане от дома. Възможно е в такива моменти човекът-сомнамбул да се нарани или да причини вреди около себе си. Той не действа абсолютно несъзнателно, но все пак не осъзнава постъпките си до такова ниво, че да може да си ги спомни, когато се събуди.

При сомнамбулизъм, човек почти винаги е под въздействие на някакъв сън. Ето защо той действа така, както в съня си и общува с образите, които сънува. А любопитното е, че ако този процес бъде прекъснат, при следващата проява на сомнамбулизъм, спящият ще продължи от там, където е спрял. Сомнамбулът може да бъде както с отворени, така и със затворени очи, понякога може да чува и вижда какво се случва около него, както и да отговаря на отправени към него реплики. Но той в действителност спи.

розали.ком

Няма коментари: