Осемте категории спящи хора

Публикувано наскоро изследване разказва, че хората често се държат съвсем не така, както бихме предположили, познавайки техния характер: заспали в леглото, те често проявяват склонност към егоизъм, нетърпимост и дори анахронизъм.

Хора, отстъпчиви и щедри през деня, на сън се проявяват като егоисти, ако хъркат или ходят и не се стараят да се избавят от тези проблеми. Към групата на егоистите се отнасят и мъжете, които се обръщат на другата страна, когато чуят бебето да плаче.

Появилото се изследване е на път да обясни физиологичните механизми на великата креватна мистерия: защо партньорът, който хърка, винаги заспива пръв.

“Нетърпимите” смятат, че техният сън е по-важен от чуждите удобства. Обикновено такива хора бързо се справят с партньори, които искат да четат в леглото.

В доклада на доктор Саймън Уилямс от университета в Уоруик са описани 8 категории спящи хора. “Анархистите” спят по време и места, където по принцип това не е прието. В същото време хората, които си падат по сиестата и дневния сън, вече не се смятат за мързеливци като по-рано. Д-р Уилямс твърди :“Почивката за сън става приемлива практика в хода на работния ден. Някои компании дори обзавеждат специални спални помещения за служителите си.”

Хората, които “симулират” сън, са най-често жени, макар че има и мъже, които се преструват, че спят.

Хората “с отклонения” са онези, които не спят нощем.

Човек прекарва в сън една трета от своето време – средно за един живот за това отиват 25 години.

В доклада се казва още:” Когато спим, може да се случат всякакви странни и удивителни неща”. Дават се примери за хора, заснети с камера, които през деня са на диета, но нощем често се отбиват до хладилника. Има и съвсем страшни работи – известни са случаи, когато хора на сън са убивали. В изследването се твърди, че някои хора си остават нащрек дори когато спят.

Сред осемте категории има и любители на дрямката – това са пътници на влакове, които са способни да спят, без да пропускат спирката си. “Социално внимателните” леко се будят. “Сънят на родителите, особено на майката, може леко да се пренастройва и да се прекъсва дори от слабия плач на съседско дете”.


кариерист.ком

Няма коментари: