Ген определя количеството сън

Учени от Калифорнийския университет са идентифицирали ген, наречен DEC2. Той регулира оптималното количество сън, необходимо на всеки индивид. Количеството сън на всеки човек не зависи от пухкавата възглавница, а от генетична мутация, съобщи сп. "Сайънс".

Откритието обяснява защо някои хора се събуждат като преродени само след шест часа сън, докато други стават „живи мъртъвци", ако не са спали най-малко 8 часа.

Изследователите са установили, че хората, при които се наблюдава мутация в гена DEC2, обикновено спят с два часа по-малко от останалите. Това обаче не им пречи на следващия ден да кипят от енергия.

Въпросната генетична мутация се среща рядко, но е най-силното доказателство за ролята на гените в определянето на човешката нужда от сън. Недостигът на почивка през нощта обикновено се свързва със забавена мозъчна дейност и влошено физическо и психологическо здраве.

Носителите на мутацията обаче нямат подобни проблеми.

Учените смятат, че изследването им ще помогне за създаването на лекарства, които ще позволяват на хората да стоят будни по-дълго време, без да се притесняват за здравето си.

24часа.бг

Няма коментари: