Лятното безсъние

Според специалистите най-високият пик на страданието се отбелязва от началото на май до средата да август. Потърсете невролог, ако проблемът не отшуми за няколко седмици
Когато тъмните часове на нощта са само 4-5, дори по-малко, организмът трудно може да разбере дали му е време за спане или не. Лекарите смятат, че склонността към “лятно безсъние” до голяма степен се наследява. Тоест, ако вашите вече остарели родители страдат от това, то и вие очаквайте същото след години. Освен това дългият светлинен ден безпокои и тези, които и бездруго са в състояние на постоянен професионален стрес - мениджъри, шофьори, педагози, артисти. През този период на годината не е лесно и на тези, които наскоро са прекарали хирургични операции, особено челюстно-лицеви.

Човек трябва да се научи да прави разлика между безсъние и временно нарушение на съня. Безсънието е именно тази неспособност на човека да заспи. Той се върти непрекъснато, търсейки удобната поза. Ту става да пийне вода, ту до тоалетната или да погледне часовника. А нарушеният сън всъщност е срив във фазите на “бързия” и “бавния” период и внезапното събуждане посред нощ. Във втория случай е необходима консултация със специалист, лекар-невролог или за начало - просто терапевт.

10 начина да се справим с проблема

Сезонното лятно безсъние, независимо че изчезва с увеличаване на тъмните часове на денонощието, все пак за дълго време изкарва човек извън релси, прави го раздразнителен, потиснат, с понижен имунитет. Дали може да се повлияе на тази ситуация? Може би! Вижте как.

Тъмнината е ваш приятел. Да, именно тъмнината и тишината. Ако усещате, че светлината не ви позволява да се настроите на нощна вълна, отстранете я. Купете си плътни тъмни щори, поставете в спалнята си климатик - така ще поддържате нормална температура и няма да се налага да отваряте прозореца. Ако не сте си у дома и няма как да променяте обстановката, от по-рано се запасете с “нощни очила” - мека текстилна превръзка на очите. Такива обикновено предлагат при продължителните полети със самолет. Освен това си осигурете и тапи за уши. Второто условие е температурата на въздуха в спалнята. Както твърдят физиолози, най-лесно човек заспива при температура 15 до 17 градуса. А за да ускорите процеса, по-добре не се покривайте изцяло с одеяло или чаршаф - оставете открити ръцете и краката. Охлаждането на крайниците понижава кръвното налягане и активизира изработването на мелатонин - същия този толкова важен в случая хормон на съня.

Любовта и виното. Всички знаем колко прекрасно средство за заспиване е сексът преди сън. Но не и за лятното безсъние. В случая не само че не помага, но дори влошава ситуацията. Специалистите препоръчват да отложите секса за сутринта или за обедната почивка. Вечерните занимания със секс на фона на трудното заспиване само възбуждат още повече нервната система. Що се отнася до толкова популярния и разпространен съвет “изпийте 50 г алкохол за добър сън”, то тук, в този случай не всичко е така просто. От една страна, ако нямате някакви противопоказания, малко твърд алкохол или чаша бяло (не червено) сухо вино действително могат да помогнат да заспите. Но в същото време е добре известно, че ще пострада качеството на съня ви, ако въобще заспите: след алкохол сънят е винаги неспокоен и повърхностен. И още един проблем: през летните нощи често е много горещо и задушно, а приемът на алкохол може да предизвика покачване на кръвното налягане. С една дума - сами решавайте, но не злоупотребявайте.

Друга, макар и косвена причина за лятното безсъние е промяната в храненето. Разбира се, през лятото се стремим да хапваме повече пресни плодове, зеленчуци, горски плодове, листни зеленчуци - и това е чудесно. Важното е да не консумирате всички тези сочни, кисели и пикантни продукти преди сън. Запомнете - яжте зеленчуковата салата на обяд, а плодовата - в късния следобед. За вечеря опитайте да минете с кисело мляко или каша. Тези ястия се преработват през нощта без проблем. Най-коварното ядене, способно да лиши от сън дори здрав човек, това са отлежалото сирене и кашкавал, червеното сухо вино, морските продукти, мазното месо (особено агнешко) и някои билкови подправки като босилек, розмарин и целина например. Можете да си ги позволите не по-късно от 3-4 часа преди сън. Най-полезното ядене е картофеното пюре или кремсупа, а също и сладката млечна каша. Въобще прясното мляко съдържа теобромин - това си е натурално сънотворно, което е максимално ефикасно в горещ вид.

Опитайте сънотворен чай, но не се увличайте

Сънотворните чайове. Те могат да се окажат добро решение. Опитайте да си приготвите вкусна напитка от лайков цвят и валерианови корени.

Но имайте предвид, че не бива често да пиете такъв чай, защото към растителните отвари също може да се развие привикване. Има още едно простичко решение: ушийте си малка торбичка или възглавничка и я напълнете с изсушени и смлени хмелови шишарки. Сложете я до лицето си и ще заспите по-лесно. Ароматът на хмел оказва добро сънотворно въздействие.

И още една особеност за летния сън и лятното безсъние: дали да се разходите или не преди сън?

Този съвет може да помогне само на хората-”сови”. “Чучулигите” да не го практикуват. Ако все пак сте решили да походите преди сън - нека това да е в липова или дъбова горичка. Докато разходката в хвойнова гора по-скоро ще ви ободри, отколкото да ви “приспи”.

ВНИМАНИЕ!
Всички хора в една или друга степен са подложени на влиянието на продължителния светлинен ден върху качеството на съня и заспиването. Ако забележите, че през лятото трудно заспивате, се постарайте сутрин да ставате по едно и също време, да се храните под час - така и хормоните ще се включат навреме. Друг важен момент е да се убедите, че спите на удобно легло. Нека то е малко по-твърдо и плътно, отколкото през зимата. Използвайте само памучно или ленено бельо, без никакви синтетични влакна. Преди сън си вземете топъл душ или десетминутна вана, в която можете да капнете малко лавандулово масло.


блиц.бг

Няма коментари: