Кои са причините за хъркането

Преди да започнете лечение за хъркане трябва да определите причините. При здравите хора те могат да са:

- Нас­лед­с­т­ве­ност. Тес­ни­те ди­ха­тел­ни­ пъ­ти­ща ни се пре­да­ват по нас­лед­с­т­во от май­ка­та и ба­ща­та. То­ва мо­же да се оп­ре­де­ли и по фор­ма­та на ли­це­то: кол­ко­то по-ши­ро­ко е то, тол­ко­ва по-го­ля­ма е но­сог­лът­ка­та и съ­от­вет­но тол­ко­ва по-мал­ка е ве­ро­ят­ност­та чо­век да хър­ка.

- Ан­ги­на. Но­сог­лът­ка­та е за­пу­ше­на и ди­ша­не­то е зат­руд­не­но. Ос­вен то­ва хър­ка­не мо­же да пре­диз­ви­кат: аде­но­и­ди при де­ца­та; хро­нич­на хре­ма или си­ну­зит; по­ли­пи; се­зон­на алер­гия с ри­нит. Ос­вен то­ва в ня­кои мо­мен­ти чо­век мо­же прос­то да не усе­ти, че има ня­как­ви на­ру­ше­ния в ди­ха­тел­ни­те ор­га­ни. А окол­ни­те се из­мъч­ват от не­го­во­то хър­ка­не.

- Зат­лъс­тя­ва­не. Кол­ко­то по­ве­че из­лиш­ни ки­лог­ра­ми има­те, тол­ко­ва по-го­ля­ма е ве­ро­ят­ност­та маз­ни­ни­те да се от­ла­гат в об­ласт­та на ши­я­та и в ра­йо­на на глът­ка­та. И пак се при­тис­кат ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща. Ос­вен то­ва мас­т­на­та тъ­кан вли­яе на сте­ни­те на но­сог­лът­ка­та и я пра­ви не­ус­той­чи­ва.

- Въз­раст­та. Кол­ко­то по-стар е чо­век, тол­ко­ва по-сла­бо елас­тич­ни са сте­ни­те на но­сог­лът­ка­та.


блиц.бг

Няма коментари: