Проблем със съня има всеки втори човек!

Добър сън, добра храна и движение е ключът към здравето. Ако дори едно от тях липсва, започват да се проявяват болестни състояния, казва д-р Славчо Славчев, управител на асоциация "Сън и здраве". Причините за честото прозяване през деня и усещането за повишена сънливост са най-различни - от недоспиване до нарушения на съня заради сериозни болести. Дремливостта намалява концентрацията на човека и може да навреди както на него самия, така и на околните.
Прекалената сънливост през деня е проява на лошия сън като качество и количество, обяснява д-р Славчев. Ако всяка вечер не си доспиваме по 1-2 часа, се натрупва т. нар. "сънен дълг". Заради шум през нощта или други външни дразнители човек може да развие остро безсъние. Ако то продължи повече от 2-3 нощи, ефективността и концентрацията в будно състояние се губи. Заради това, че не е спал добре, човек трудно изпълнява задълженията си,

допуска много грешки, демонстрира лошо настроение, става по-агресивен

А когато седнем зад волана или управляваме самолет например, недостатъчният сън може да стане обществено опасен, казва още д-р Славчев. Ако човек не си е отпочинал и тръгне уморен на път, рисковете от внезапни заспивания са реални. Те траят по 10-15 секунди, но когато колата се движи със 120 км/ч., това са поне 120 м без спирачен път - напълно достатъчно за тежки инциденти. Заспиването става изведнъж, рязко. 37% от фаталните катастрофи се дължат на заспиване на волана, твърди д-р Славчев. Най-тежките катастрофи се предизвикват поради задремване във възрастта между 20 и 26 години, допълва той. Това се дължи на надценяване на собствените възможности за това доколко можем да посрещнем стреса от липсата на сън. Освен това при натрупан дефицит на съня алкохолът има по-силно действие.
Затова човек трябва да си ляга по едно и също време, да се буди в един и същ час, да спи пълноценно и в достатъчно количество. Няма норма за това колко часа трае добрият сън. Средно хората спят по 7-8 часа, но критерий за това дали сме спали достатъчно или не е дали се чувстваме свежи, отпочинали и бодри през деня.
Причините за сънливостта през деня могат да бъдат всичко, което нарушава съня - външни фактори, които водят до остро безсъние и хронично безсъние. Около 40-50% от хората имат някакви проблеми със съня си - за кратко или за по-дълго време, казва още д-р Славчев.
Някои хора се оплакват, че въпреки че спят достатъчно часове, през деня не се чувстват бодри и отпочинали. Причината е, че

редица заболявания нарушават добрата структура на съня,

водят до чести събуждания, без дори пациентът да осъзнава това.
Най-често срещаното такова нарушение е обструктивната сънна апнея. 10-15% от мъжете между 40 и 60-годишна възраст страдат от проблема, който се дължи на запушване на горните дихателни пътища. Болестта представлява спиране на дишането само по време на сън в продължение на 20-30 и повече секунди. След това пациентът, без да осъзнава, се събужда за 2-3 секунди, в които продишва, като прохърква силно. След това отново заспива, отново му спира дишането и това се повтаря стотици пъти през нощта. Така сънят му става абсолютно некачествен, липсват дълбоките фази, натрупва се умора, сутрин човек се събужда с главоболие. Човекът става склонен към задремване. Проблемът води до сериозни нарушения в дейността на сърдечно-съдовата и на нервната система. Задължително състоянието трябва да се лекува.
Друго проблемно заболяване, което не се осъзнава от хората, е т. нар. синдром на неспокойните крака. Той се проявява със специфични движения на крайниците, най-вече на краката, които се повтарят на всеки 30-40 секунди по време на сън. Човекът отново се буди и резултатът на сутринта е мудност и намалена работоспособност.
Дневната сънливост може да е резултат и от други болести, които нарушават съня чрез събуждане - хроничната обструктивна белодробна болест, астма, язва, аденом на простатата. Сред вътрешните причини за дневната дремливост са и напрегнатите психически състояния и стресът. Те също нарушават качеството на съня.
Нарколепсията пък е болест на съня, която го накъсва, а през деня човек внезапно заспива на най-невероятни места и в най-необичайно време.
Съществува и заболяване, наречено фамилна фатална инсомния, която е наследствена. Човек изведнъж спира да спи и след 20-30 дни може да умре. Установено е, че без сън човек може да издържи най-много 7 денонощия, без да настъпят сериозни последствия.
Различни лекарства също могат да доведат до повишена сънливост през деня. Този страничен ефект е посочен в листовката на лекарството.
Хората не трябва да взимат хапчета за сън без лекарско предписание. Самолечението води до непрекъснато увеличаване на дозировката и човек вече не може да заспи без медикаменти. Единственото лекарство срещу прекалената дневна сънливост е сънят, обобщава д-р Славчев.

сегабг.ком

Няма коментари: