Може да се хапва преди сън, но зависи какво!

Да се яде преди лягане не е забранено, най-важното е правилно да избираме какво да ядем и в какви количества.

Много учени смятат, че консумирането на храна след 18:00 не е за предпочитане.

Сънят е един от най-важните компоненти на човешкия живот. Така че с право трябва да се тревожим за това, какво да ядем преди лягане, и какво не.

Причините, поради които не трябва да се храним преди лягане са доста. Ето някои от основните:

* Храненето непосредствено преди лягане води до лош сън.
* Лошо състояние, както по време на сън, така и на следващата сутрин. Това се дължи главно на факта, че докато спите, вашият стомах не почива, а преработва храните. В крайна сметка се оказва, че се събуждаш уморен.

За да се избегнат тези последствия, трябва да се обърне внимание на това как се усвояват продуктите от организма.

Месото се усвоява от организма за около 4 часа, така че не бива да се яде много месо и мазни храни преди лягане.

Рибата се усвоява от организма за около 2 часа. Млечните продукти - за около 1 час.

Морските дарове, зеленчуците и плодовете - за 1 час.

Зеленчукови сокове, други напитки - 10-15 минути (но не бива да се консумират алкохолни и съдържащи кофеин напитки).

Също така, много хора смятат, че яденето преди лягане е причина за затлъстяване. Основната причина за това, че можете да качите няколко килограма от яденето преди лягане е прекомерната консумация на храна и нарушен порцион.

Американски учени дори експериментират. Експериментът се състои в това, че те достатъчно дълго време са хранили маймуни с еднакво количество храна, но в различни часове от денонощието. И както се вижда от резултатите от експеримента, няма никаква връзка между това колко късно се хранят животните и тяхното тегло. Но веднага след като са увеличили количеството на храната на маймуните, те са започнали да увеличават теглото си. Научните констатации са такива - късното хранене не е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването. Така, че мнението за влиянието на времето на хранене върху изменението теглото е просто един мит.

Много хора преди лягане пият сънотворни или релаксиращи препарати. По-добре е да се откажат от всякакви химикали, а преди лягане да изпият чаша чай от лайка, защото отдавна е доказано, че чая от лайка има релаксиращи свойства и може да помогне по-лесно да заспите. Може също така да се пие топло мляко преди лягане, то притежава седативни свойства. В тези напитки може да добавите малко мед. Глюкоза в малки количества, също помага за релаксация на нервните клетки.

А ето и един бърз списък на нещата, които могат да се ядат, за да заспим нормално:

* Ястия от зеленчуци с леко бяло вино. Това е може би единственото нещо, което не е забранено по всяко време на деня.
* Можете също така да изядете малка порция овесена каша. Тя много добре утолява глада, а също така съдържа вещество, което води до сънливост.
* Една малка шепа бадеми, в които също се съдържа вещество, причинявайки желание за сън, както и магнезий, който има свойството да отпуска мускулите.

Така, че да се яде преди лягане не е забранено, най-важното е правилно да избираме какво да ядем и в какви количества.

агросъвети.ком

Няма коментари: