6 в полза на съня

За да имате добро здраве трябва да спите толкова, колкото имате нужда, да се упражнявате редовно и да спазвате разумен хранителен режим.

Ето защо много здравни организации постоянно ни напомнят че не получаваме толкова сън, колкото би трябвало и заплащаме това с цената на сънливост и умора, които засягат нашето физическо и психическо здраве и заплашват обществената сигурност. Въпреки тези предупреждения нашите навици не се променят много.

През 2006 година независима фондация за изследване установява че в сравнение с 1998 г., повече хора спят по-малко от шест часа на нощ. Средно сънят на денонощие е 6, в срванение с 8 часа които са достатъчни за една добра почивка. Друг аспект от проучването е че 75% от анкетираните поне няколко нощи седмично имат проблеми със съня. Жените са особено засегнати: те имат повече проблеми отколкото мъжете и са по-склонни да не се спят през деня.

Колко сериознен е проблемът?

Резултати от сравнително нова област на медицината наблягаща на съня подсказват че малкото сън може да допринесе за различни проблеми, включително и силата на паметта, проблеми с вниманието, сърдечни заболявания, затлъстяване, проблеми с настроението, както и увреден имунитет. Някои изследвания показват и връзка с рака.

От колко сън имаме нужда?

изглежда някои от нас се справят с шест часа на вечер, докато други се нуждаят от девет или повече за да се чувстват добре. Съдейки по клинични впечатления, експерименти и изследвания при които на участниците е разрешено сами да определят количеството сън експертите смятат, че седем до девет часа са в общоприетата норма. В крайна сметка целта е да се събудите с чувството че сте освежен и ще сте буден през целия ден без да разчитате на стимуланти или друг подобни медикаменти или вещества.

Въпреки че са необходими повече изследвания за опознаването на връзките между хронична загуба на сън и специфичните здравни последици можем изрично да заявим че той е множо важен, така че в случай че все още не сте решени да получите по-добър обърнете внимание на следващите шест причини които могат да ви накарат да обмислите това.

1. Учене и памет

Спането помага на мозъка да предаде новата информация на паметта чрез процес наречен консолидация на паметта. Този процес е открит в голяма степен чрез експерименти в които пациентите са били заставени да възприемат нови познания след което били изпитвани в по-късен етап колко са запомнили. Тези които са спали преди теста обикновено се справят по-добре. Друг аспект на изследването било че по-мъдри или творчески начини за решаване на възникнали проблеми се появявали след една нощ сън.

2. Метаболизма и теглото

Известно е че свръх теглото може да доведе до нарушения на съня. Но лабораторни изследвания също показват обратната възможност: Хроничното лишаване от сън може да доведе до увеличено тегло. Как? Чрез промяна на метаболитните функции, като обработката и съхранението на въглехидрати, стимулиране на освобождаването на кортизол и стрес хормони. Кортизола е свързан с увеличено количество коремна мазнина. Загуба на съня също така намалява нивата на лептина, хормон влияещ на апетита, и увеличава нивата на грелина /апетит-стимулиращ хормон/ и тази комбинация може да повиши желанието за прекомерно приемане на храна.

3. Безопасност

Няма конкретно доказателство показващо че човек привиква към липсата на сън, но недоспиването може да предизвика хората да допуснат грешки някои от които могат да имат фатални последствия.

4. Настроението /качеството на живот

Независимо дали липсата на сън е в дългосрочен или краткосрочен план тя може да доведе до симптоми - раздразнителност, нетърпение, невъзможност за концентрация, тревожност и депресия. Твърде малко сън може да ви остави толкова уморени, че да не искате да прекарвате време с децата си, да се насладите на компанията на приятелите си или да правите секс с партньора си. Той също се отразява на способността за работа.

5. Сърдечносъдовото здраве

Все още не знаем много за влиянието на хроничната частична загуба на съня върху сърдечносъдовото здраве. Но сериозните нарушения на съня, като безсънието и спиране на дишането по време на сън са били свързани с хипертония, повишени нива на стрес хормоните, сърдечни аритмии и възпаления.

6. Имунитет / от рак

Въпреки, че всички механизми не са ясни, учени откриха че лишаването от сън променя имунната функция. Харвардски учени са показали че жените които работят през нощта са с повишен риск за рак на гърдата и дебелото черво. Връзката може да бъде чрез мелатонин, хормон който е пинеалната жлеза в мозъка, когато навън е тъмно и ни помага да спим. Друго изследване показва, че мелатонина забавя производството на естроген от яйчниците, хормон подтикващ към растеж раковите клетки.


медикал.бг

Няма коментари: