ВНИМАВАЙТЕ! Съществува уред, който визуализира сънищата

Японски учени изобретиха уред, който ще може да визуализира човешките мисли и сънища върху компютърен екран. За момента изследователите разполагат с технология, която може да репродуцира прости картини от мозъка. Откритието е крачка по пътя към отключването на тайната на човешките сънища и мозъчните процеси.

За първи път в света се появява нещо, което може директно да извади мисъл или сън от мозъка на човек. С прилагането на тази нова технология ще стане възможно да се записват и възпроизвеждат отново субективните кадри, които хората наричат свои сънища, предава електронното издание на британския вестник Телеграф.

Учените, ръководени от Якиясо Камитани, съсредоточат своите усилия върху разпознавателните процеси, които извършва ретината. Когато се гледа външен обект, ретината го разпознава и преобръща в електрически сигнал, който се изпраща във визуалния кортекс на мозъка. Изследването всъщност проучило точно същината на електрическия импулс и как после той се реконструира в образ.

От публикуването на „Тълкувание на сънищата“ на Зигмунд Фройд преди повече от век, работата на учените върху мозъка на спящите хора става все по-активна. Обстойните анализи на изследователи по целия свят търсят именно начина да бъде отключена мистерията на човешкия сън.

Интересно проучване от миналата година на британски учени пък заключи, че е много по-вероятно сънищата да са провокирани от събития, случили се миналата седмица, отколкото от психологични травми от детството.

съновник.блогспот.ком

Няма коментари: