От кога тълкуват сънищата?

Нали не предполагате, че сънищата са нова и модерна измислица. Те са с хората от както свят светува. И точно от тогава са всявали смут, страх, озадаченост и желание да бъдат разтълкувани. Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа. Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това, което ни се е проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата и реалния или просто избират да не правят тази разлика, защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си. Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.

Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.

През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.

В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.

Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.

Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.

През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.

Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.

В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.


съновидения.ком

Няма коментари: