Видове нарушения на съня

Смята се, че зрелите хора се нуждаят от 8 часа сън в денонощието, но обикновено и 6-7 часа са им напълно достатъчни. Жените по-често страдат от проблеми със съня, отколкото мъжете, и състоянието се влошава с напредването на възрастта. Когато човек не се наспива добре, той се чувства неразположен и уморен. Хроничното безсъние намалява умствената и физическата работоспособност и предизвиква тревожни състояния, депресии и други психически разстройства.

Видове нарушения на съня
• Трудното заспиване често се дължи на факта, че човек не може да се освободи от мисли и тревоги. Причината е тревожност или силни емоции (например гняв), с които не сте успели да се справите през деня, или дългоочаквано събитие на следващия ден. Възможните физически причини са и недобро храносмилане, уморени крака и алкохолна превъзбуда.

• Ранното събуждане и невъзможността да заспите отново вероятно е симптом на депресия и/или тревожно разстройство. Това може да се случи и ако човек е злоупотребил с алкохола или кафето.

• Честото будене през нощта и невъзможността да заспите бързо след това е обичайно за по-възрастните хора и понякога се свързва с депресия и/или тревожно разстройство.


блог.бизнесслион.ком

Няма коментари: